Är det bra med din själ? – Ledarskap i små grupper

25
Är det bra med din själ?  – Ledarskap i små grupper

Som herdeledare är du utan tvekan bekymrad över dem du leder. Du bryr dig om deras själar. Du uppmärksammar deras andliga förhållanden och vill leda dem djupare med Gud.

Åtminstone hoppas jag det.

Att vara i en liten grupp är – eller borde vara – bra för din själ också. Men jag har funnit, genom min egen erfarenhet och genom att prata med andra ledare, att det inte nödvändigtvis är så.

Förra veckan deltog jag i en regional sammankomst av småmänniskor från Ohio, Kentucky och Indiana. Temat var omtanke: för våra ledare och oss själva. Vi började med att tillbe tillsammans och sjöng flera sånger, varav en var “It Is Well with My Soul.”

Jag kände mig som en lögnare när jag sjöng de orden.

För min själ har varit orolig på sistone. Jag ska inte gå in på alla anledningarna här, men även när jag sjöng kändes min själ . . . inte alls bra. Det kändes stressat, smärtsamt, deprimerat, till och med ensamt. . . när jag stod mitt i ett gäng med gemenskap och lärjungejunkies.

Och jag visste att jag förmodligen inte var ensam.

Tillåt mig att avvika för ett ögonblick. När jag tar ett steg tillbaka och tänker på helheten i mitt liv inser jag hur välsignad jag är. I den stora bilden, min själ är väl. Jag har en stark relation med min himmelske Fader som älskar mig trots mig själv. Han försörjer mig varje dag. Jag har en kärleksfull fru och fyra bra barn. Jag har vänner. Min hälsa är bra. Jag kunde fortsätta och fortsätta räkna mina välsignelser.

Men låt oss inse det: våra många välsignelser räcker inte alltid till en själ som mår bra.

När min själ inte mår bra vet jag att jag behöver minst fyra saker:

  • Jag behöver mer tid med Gud i de “vanliga” disciplinerna bibelstudier och bön, kanske längre tid borta från alla mina projekt, att göra-listor etc. för att vara med Gud på en ensam plats.
  • Jag behöver mer tid med mina vänner – motsatsen till ovanstående. Jag behöver en både-och-lösning, och jag har lärt mig att detta är ett symbiotiskt förhållande. Båda dessa gör den andra starkare.
  • Jag behöver tjäna andra, ta bort fokus från mig själv och lägga det på andra människor. När jag kapitulerar blir min själ starkare. (Får det dig att tänka på Grinchen?)
  • Jag behöver mer tid på att göra några av de “utöver det vanliga” typerna av discipliner. För mig inkluderar detta personlig tillbedjan. Egentligen gillar jag att tillbringa tid regelbundet med att dyrka Gud. Gudstjänst är en livsstil, inte en händelse. Men jag har lärt mig att längre tid i personlig tillbedjan hjälper mig mer än precis allt annat när det INTE är bra med min själ.

Låt mig kort diskutera det sista lite mer. Jag försöker hitta olika sätt att tillbe Gud.

Ett sätt är att ta en promenad i en skog där naturen sjunger för mig Guds majestät, och jag är helt enkelt med i den dyrkan.

Ett annat sätt är något jag gjorde i morse: att sjunga lovsånger och lovsånger till Gud. För att hjälpa mig göra detta skapade jag en YouTube-kanal som jag spelar upp i helskärm på min bärbara dator. Jag valde lovsånger som hjälper mig att fokusera på Gud, sådana som innehåller texterna så att jag kan sjunga med. Om du gillar den här idén kan du se den nedan. Jag tror att du också kan prenumerera på den.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries
Vilka andra idéer har du använt för att ta hand om din egen själ? Dela dem gärna nedan.

FLERA INLÄGG OM DETTA

Hur man börjar varje dag: Detta kommer att förändra allt!
Det kontraintuitiva botemedlet mot ledarstress och utbrändhet
Det viktigaste du gör idag: Det är att inte läsa Bibeln!
Vad gör du när livet suger?

liknande inlägg