Att hjälpa människor att bli som Gud skapade dem att vara – Ledarskap i små grupper

33
Att hjälpa människor att bli som Gud skapade dem att vara – Ledarskap i små grupper
Ledarskap: Att hjälpa människor att bli som Gud skapade dem att vara

Gud vill att vi ska inse att vi är konstverk på gång, och vi som ledare – kyrkledare, smågruppsledare, lärare, föräldrar etc. – kan föreställa oss andra med denna sanning.

Jag har turen att flera personer i mitt liv tog sig tid att hjälpa mig att se bortom mina nuvarande omständigheter till något bättre. Gud brukade förvandla mig till det han hade i åtanke för mig i sin plan för mitt liv. Tillåt mig att dela med mig av mina egna personliga erfarenheter.

Skolan var ett jobb för mig. Jag var alltid den yngsta och minsta ungen i min klass. Det började på dagis. Jag hade inte helt utvecklat mina språkkunskaper ännu – inte ens min mamma förstod hälften av vad jag sa. Min dagislärare var en kinesisk nunna som själv inte behärskade engelska. Mamma förstod mindre än hälften av vad hon sa. (På något sätt förstod jag och min lärare varandra utmärkt, men ingen annan kunde förstå någon av oss!) Min lärare och jag kom överens bra, men när året var slut var jag inte ens i närheten av att vara redo för första klass.

På något sätt tog jag mig igenom första klass. . . och så kom andra klass i en ny skola. Mrs Stevens (inte hennes riktiga namn) var min lärare, och av någon anledning gillade hon mig inte. Jag kan inte minnas att jag gjorde något för att motivera hennes missnöje, men hon behandlade mig bara som om jag hade stulit hennes favoritkvast. I slutet av året gav hon mig ett F i matte. Min mamma gick till rektorns kontor, beväpnad med bevis på godkända frågesporter och inlämningspapper, för att klaga. När mrs. Stevens konfronterades erkände hon ett “pappersmisstag” och höjde mitt betyg till ett B. Men skadan det året gjordes på mitt psyke och självbild. (Flera år senare sparkades Mrs Stevens från skolan, påstås ha ett alkoholproblem.)

I fjärde klass utstod jag flera sociala pinsamheter, bland annat att mina byxor slits sönder hela underbenet när jag spelade fotboll på lekplatsen. Den här galna olyckan hände två gånger på två veckor.

I femte klass var jag tvungen att gå i en specialklass varje dag för barn med talproblem. Jag kunde inte säga mina Rs korrekt, så “fågel” lät som “boawrd.” Jag hatade att bli utpekad och drogs ut ur min klass för att gå till “talläraren”.

I sjätte klass upptäckte jag att jag hade diabetes och missade tre veckor i skolan. När jag återvände till lektionerna var jag tvungen att lämna lektionen två gånger om dagen för att få ett mellanmål. Läkarens order. Mina vänner behandlade mig som om jag var “annorlunda”, och mina lärare gjorde ingenting för att utbilda mina klasskamrater om sjukdomen.

Jag kämpade akademiskt och socialt genom skolan fram till åttonde klass då två viktiga händelser ägde rum för att ändra inriktningen på mitt liv. Det första hände hemma. Mamma ägde och drev en skräddarsydd drapeributik i källaren i vårt hem. Hon anställde ungefär fyra andra kvinnor i butiken, som alla blev som en storfamilj för mig.

En dag, helt i det blå, sa mamma inför alla: “Du vet, Mike är en riktigt bra problemlösare. Han använder alltid sin kreativitet för att komma på bra lösningar på svåra situationer. Han har verkligen ett kreativt sinne.”

Det andra positiva som hjälpte till att förändra mitt liv hände i skolan. Det var matematik, det ämne som jag kämpade mest med. Jag hade en kinesisk lärare, Mrs Li, som kunde väldigt lite engelska. “Nu kör vi igen”, tänkte jag. Mina första par dagar i klassen var som en fruktansvärd mardröm. Jag blev sjuk bara jag tänkte på att gå till lektionen.

Fru Li hade mycket svårt att hålla kontroll över klassen. Hon lät till och med sin militärregementerade man komma in en dag för att skälla ut oss för vårt dåliga uppförande. Vi gick igenom matematikläroboken i en mussla takt och lärde oss ingenting.

Ungefär en månad in på året gick två av mina vänner, Paul Augustine och Dale Trebor, till Mrs Li och föreslog att de skulle göra en oberoende studie genom läroboken. Hon gick med på det och de bad mig att gå med dem. Varje dag arbetade vi själva igenom läroboken. Om vi ​​stötte på något vi inte förstod försökte vi lösa det själva, och om vi verkligen hade problem bad vi fru Li om hjälp. När en av oss fastnade för ett koncept (detta var algebra) stannade de andra två för att hjälpa honom att lista ut det. Ingen av oss gick vidare förrän vi alla tre fick det.

När vi var klara med en lärobok fick fru Li en annan och lät oss avancera. I slutet av året hade Paul, Dale och jag arbetat oss igenom tre och en halv lärobok! Resten av klassen hade inte ens avslutat den första, med väldigt lite förståelse.

Om du skulle fråga mina vänner och arbetskamrater om en referens om mig idag, kanske de säger ett par positiva saker om mig.. För det första är jag en kreativ, storbildskänkare. Jag är bra på att se ett problem och komma på kreativa lösningar. För det andra är jag ganska bra med siffror. Efter min “liten grupp”-upplevelse i åttonde klass gick jag till en privat gymnasieskola och undervisade andra barn i algebra.

Du förstår, jag fick en syn av vad jag verkligen kunde vara i det jag verkligen var. Jag är inte den korta ungen med tal- och matematikproblem. Gud arbetade genom dessa smärtsamma tider i mitt liv för att utveckla något inom mig som bara han kunde åstadkomma. Och i sin design använde han andra för att föreställa mig mig med sin plan för mitt liv.

Min mamma använde uppmuntrande ord för att få fram något gott i mig – något gott som Gud hade skapat i mig. Hon såg det, hjälpte mig att se det och hjälpte mig sedan att bli det. Hon var Guds redskap i hans process av omvandling mitt liv.

Paul och Dale inkluderade mig i deras gemenskap med ett syfte. Jag tror att detta var min första liten gruppupplevelse! Tillsammans sporrade vi varandra och i processen kopplade vi verkligen ihop med varandra. Vi utmanade varandra och hade tålamod med varandra när vi rörde oss tillsammans att bli något bättre.

Gud skapade varje människa som ett unikt konstverk i sin skapelse. Guds plan är att vi ska inse detta och leva ut det. Men vi ser inte alltid skönheten och syftet inom oss. Ledare har ett speciellt privilegium att hjälpa människor att se, förstå och leva ut syftet som Gud har skapat inom dem. Det är Guds plan att använda sitt folk för att uppmuntra varandra och sporra varandra till vad han vill att vi ska vara. Han vill ha detta för våra liv eftersom han älskar oss.

Leder från Heart-omslaget

Anpassad från kapitel 1 i min bok, Att leda från hjärtat: En gruppledares guide till en passionerad tjänstpublicerad 2001 av TOUCH Outreach Ministries.

liknande inlägg